KCBS

kcbs-logoKCBS / Kansas City Barbecue Society

Barbecue is in Amerika uitgegroeid van gezellig familiefeest tot een ware wedstrijdsport. Een groot deel van deze wedstrijden wordt georganiseerd en gejureerd volgens de KCBS richtlijnen.
Ook in Europa komen er steeds meer barbecue wedstrijden, die aangesloten zijn bij de KCBS.

Wat is KCBS?
De Kansas City Barbecue Society (KCBS), is een non-profit organisatie, opgericht in 1986 door Gary en Carolyn Wells samen met Rick Welch en is gewijd aan het bevorderen en het genieten van barbecue. Het is op dit moment de grootste organisatie van de wereld voor barbecue liefhebbers met meer dan 15.000 wereldwijde leden.

KCBS ondersteund meer dan 450 barbecue wedstrijden in heel Amerika. Dit doet de organisatie door op vrijwillige basis mee te werken, tot aan volledige organisatie van een evenement, de leden bieden ook hulp aan maatschappelijke en charitatieve organisaties die evenementen organiseren.

De KCBS missie is dan ook: erkenning voor barbecue als Amerikaanse cuisine, het onderwijzen, vieren, behouden en promoten van barbecue als een culinaire techniek, sport en kunstvorm.

Bij een KCBS wedstrijd wordt gejureerd op basis van 3 criteria te weten:

  • Appearance (hoe ziet het er uit)
  • Taste (hoe smaakt het)
  • Tenderness (hoe goed is het gegaard

Ook worden bij alle wedstrijden dezelfde 4 soorten vlees beoordeeld, eventueel aangevuld met (lokale) gerechten, sauzen of vlees soorten.

Standaard zijn:

  • Chicken (kip)
  • Pork Ribs (varken, ribben)
  • Pork (varken, schouderstuk of hele schouder)
  • Beef Brisket (rund, borststuk)